Het verlies van een geliefde brengt veel emoties teweeg. Tegelijk moeten er allerlei praktische zaken geregeld worden. Hieronder vind je een antwoord op de meest gestelde vragen:

 1. Wat doen vlak na het overlijden
 2. Hoe een begrafenis regelen
 3. Wat kost een begrafenis
 4. Wanneer de bank verwittigen bij overlijden
 5. Welke instanties verwittigen bij overlijden
 6. Wanneer een notaris raadplegen na overlijden

Wat doen vlak na het overlijden

Je verwittigt als eerste een arts om het overlijden vast te stellen. De arts stelt een medisch attest op van het overlijden met de datum, tijd en de doodsoorzaak. Deze papieren heb je nodig voor de aangifte van overlijden bij de burgerlijke stand van de gemeente van overlijden. De aangifte van overlijden kan je zelf doen of kan door een begrafenisondernemer worden gedaan.

Hoe een begrafenis regelen

Een begrafenis kan je zelf helemaal regelen of je kan u laten bijstaan door een begrafenis ondernemer.

Vooraleer je zaken begint vast te leggen, kijk je best na of de overleden specifieke wensen had mbt zijn/haar begrafenis:

 • heeft de overledene je ooit iets vertelt?
 • Ga na of de overledene de begrafenis al heeft voorbereid? Eventueel bij eenbegrafenisondernemer.
 • heeft de overledene een wilsbeschikking bij de gemeente
 • de overledene kan iets vermeld hebben in het testament. In dit geval is er een kansdat niet alles volgens de wensen verloopt omdat het testament pas achteraf zalworden overlopen.

Wat kost een begrafenis

De kosten van een begrafenis zijn heel uiteenlopend, de totale prijs is afhankelijk van hoe uitgebreid je een afscheid maakt. De prijzen kunnen variëren van uitvaartondernemer tot uitvaartondernemer. Elke uitvaartondernemer heeft een eigen manier van aanrekenen van de verschillende diensten en producten. De ene rekent veel aan voor het geleverde werk (service/dienst) maar vraagt minder voor de producten tegenover een concurrent. Het grote probleem is dat er weinig geweten is over de specifieke kosten van een uitvaart, er wordt enkel gesproken over een bedrag tussen bv. 4000 en 6000 euro. Er zijn wel lowbudget uitvaartondernemers maar dan moet je kiezen uit vastgelegde pakketten. Daar heb je een sobere plechtigheid voor 2500 euro.

Wanneer de bank verwittigen bij overlijden

De bank is één van de belangrijkste instanties die op de hoogte moeten worden gebracht van het overlijden. Enkel de erfgenamen kunnen contact opnemen met alle banken waar de overledene klant was. Kijk zeker na welke tegoeden, bankrekeningen, spaarrekeningen… de overledene allemaal had. De bank is wettelijk verplicht om al de tegoeden te blokkeren. Dit is om te vermijden dat er geld zal worden afgehaald zonder toestemmingen van al de erfgenamen.

Op het moment dat de bank de tegoeden vrijgeeft, moeten alle erfgenamen in persoon of via volmacht aanwezig zijn. In afwachting van de deblokkering van de tegoeden, kan de bank de nabestaanden het geld voor een aantal kosten ter beschikking stellen. Daarbij gelden voorwaarden.

 • Het geld is bedoeld voor bijvoorbeeld begrafeniskosten, kosten in verband met de laatste ziekte, kosten in verband met de laatste verblijfplaats,…
 • Onder bepaalde voorwaarden kan de bank ook een voorschot geven aan de langstlevende echtgenoot of wettelijk samenwonende.

Welke instanties verwittigen bij overlijden

Naast de gemeente en bank breng je volgende instanties op de hoogte van het overlijden:

 • Als de overledene nog aan het werk was, de werkgever.
 • ziekenfonds
 • aangesloten verzekeringsmaatschappijen
 • Directie voor inschrijving van voertuigen:
  1. de nummerplaat van de gemotoriseerde(n) voertuig(en) moet terug worden gestuurd. Is de overledene je partner dan kan je het kentekenplaat overnemen als je getrouwd of wettelijk samenwonend bent. Ook de kinderen kunnen het kentekenplaat
 • Telecomprovider
 • Watermaatschappij
 • Elektriciteitsleverancier
 • Abonnementen op naam van de overledene
 • Doorsturen van post

Wanneer een notaris raadplegen na overlijden

Je kan beroep doen op een notaris als dit nodig is. Deze kan nagaan of er bepaalde wensen zijn achtergelaten door de overledene. Pas als dat is nagekeken kan hij of zij bepalen wie recht heeft op welk nalatenschap.

Fubo

Ben je nog op zoek naar een gepaste locatie om de uitvaart te houden? Bij Fubo bieden we verschillende opties aan om de uitvaart op een persoonlijke en betekenisvolle manier te laten verlopen. Of je nu op zoek bent naar een intieme ruimte voor een kleine groep, of juist een grote ruimte voor een uitvaart met veel gasten, bij Fubo is er altijd een passende oplossing. Onze locaties bieden de nodige faciliteiten voor een respectvolle uitvaart. Neem gerust contact met ons op om te bespreken wat we voor jou kunnen betekenen.